Jedno z pytań, jakie najczęściej słyszą wegetarianie, brzmi „to skąd właściwie bierzesz białko?”. Nic w tym dziwnego, w końcu na biologii wbijano nam do głów piramidę żywieniową dla diety tradycyjnej i uświadamiano, jak ważnym składnikiem diety – właśnie ze względu na białko – jest mięso.
Choć faktycznie białka z mięsa są cenne (ze względu na podobną budowę do białek ludzkich), to nie można jednak powiedzieć, że są niezastąpione. Poza mięsem także można znaleźć produkty zawierające konieczne człowiekowi do zdrowego funkcjonowania aminokwasy…
Mało wartościowe białko? Mit!
Tak jak już wspomnieliśmy, zestaw aminokwasów tworzących białka mięsa jest podobny do tego w naszych organizmach, więc białko odzwierzęce uznaje się za najbardziej wartościowe… Nieprawdą jest jednak, że tego zestawu aminokwasów nie sposób dostarczyć w diecie wegetariańskiej.
Co prawda, w roślinach występuje mniej rodzajów aminokwasów (jednocześnie), ale łącząc ze sobą różne produkty, czyli po prostu jedząc różnorodnie, można dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych białek!
Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne jest też zgodne co do stwierdzenia, że nie ma potrzeby dostarczać w jednym posiłku owych komplementarnych białek – liczą się aminokwasy spożyte w pożywieniu w ciągu całego dnia!
Skąd więc wziąć białko na diecie wegetariańskiej?
Nasuwającymi się od razu na myśl produktami są nabiał i jajka, ale to jedynie czubek góry lodowej. Cenne aminokwasy znaleźć można także w roślinach!
Najlepszymi roślinnymi źródłami białka są chociażby rośliny strączkowe, na przykład słynna soja, groch, fasola i bób, czy mniej wśród zwolenników tradycyjnej diety znane soczewica oraz ciecierzyca.
Należy jednak pamiętać, że najzdrowsze będą potrawy samodzielnie przygotowane z ugotowanych w domu strączków, gdyż kupne parówki, pasztety czy pasty do chleba z roślin strączkowych (zwłaszcza z soi!) bardzo często są „wzbogacone” o niezbyt korzystne dla naszych organizmów sztuczne dodatki.
Czy suplementować białko na diecie wegetariańskiej?
Zazwyczaj nie ma takiej potrzeby. Jeśli twoja dieta jest dobrze zbilansowana, nie będziesz narażona/narażony na problem niedoborów białka. Chyba że Twój organizm jest chory, a jednym z objawów jest zaburzone wchłanianie białka (zdarza się niezależnie od stosowanej diety)… Wtedy suplementacja białka zapewne będzie konieczna, ale o tym już należy porozmawiać ze swoim lekarzem.