Fermentacja jest procesem polegającym na zamianie cukrów i węglowodanów w alkohol oraz dwutlenek węgla jako produkt uboczny. Do tego procesu przyczyniają się drożdże i bakterie. Fermentacja wykorzystywana jest przez nas w celu zakonserwowania jedzenia lub stworzenia wyjątkowego smaku czy konsystencji.
Jednak dlaczego sfermentowane jedzenie jest takie wartościowe? To dzięki zdrowym bakteriom — probiotykom.
Nasze jelita są niezwykle długie – ok. 7,5 do 8,5 metra długości. Są one miejscem, które zasiedla wiele bakterii. To tutaj zaczyna się nasz system immunologiczny i odbywa wiele fizjologicznych procesów.
Skoro więc możemy umieszczać zdrowe bakterie ze sfermentowanego jedzenia w ciele, możemy tym sposobem wzmacniać nasz układ pokarmowy i odpornościowy. W sfermentowanym jedzeniu bardzo często znajdują się żywe kultury bakterii. Nie możesz ich zobaczyć, ale większość z nich jest mikroorganizmami, które działają w harmonii z ludzkim ciałem!
Jednak to nie wszystko. Szczególnie zadowoleni mogą być fani diety bezglutenowej, gdyż fermentacja może redukować zawartość glutenu w zawierającym go jedzeniu. Dzięki temu procesowi, jedzenie często staje się łatwiejsze do trawienia.
Fermentacja zmniejsza także poziom laktozy w jogurcie, czyniąc go lekkostrawnym. Jest to korzystne w szczególności dla osób nietolerujących laktozy.
Jednak korzyści z jedzenia sfermentowanego jedzenia są znacznie szersze. Sfermentowane jedzenie bowiem:
- Pomaga neutralizować i niszczyć szkodliwe toksyny oraz bakterie, a nawet nieprawidłowe komórki.
- Może redukować stany zapalne.
- Może zapobiegać powstawaniu raka okrężnicy.
- Może pomóc zredukować IBS (zespół jelita drażliwego)
- Może zmniejszać lęki.
Jeżeli do tej pory Twoja dieta nie zawierała sfermentowanych produktów, rozważ jej uzupełnienie o kilka z poniższych produktów:
- Sfermentowany jogurt pitny — jeden z lepszych sposobów na potężną dawkę probiotyków.
- Sfermentowany jogurt z żywymi i aktywnymi kulturami bakterii.
- Sfermentowana soja tj. miso, tempeh, tofu i sfermentowany sos sojowy.
- Ocet (niepasteryzowany).
- Sfermentowane mleko kokosowe.
- Sfermentowane i kiszone warzywa, tj. oliwki, kiszona kapusta, ogórki kiszone.
- Sfermentowany chleb – zakwas chlebowy.
- Sfermentowany ser, np. ser szwedzki. Jednakże, należy go spożywać z umiarem.
- Piwo i wino.