Banany są jednym z najpopularniejszych owoców na świecie. Nic dziwnego, ponieważ są bardzo smaczne. Są także znakomitym źródłem potasu, magnezu, witaminy C oraz B6. Mają także zastosowanie kosmetyczne z uwagi obecność antyoksydantów, które skutecznie chronią przed wolnymi rodnikami.

Korzyści zdrowotne bananów

Badania prowadzone na bananach dowodzą, że posiadają one szeroką gamę korzyści zdrowotnych.
Są dobre dla serca ponieważ są bogate w potas oraz elektrolity mineralne, które podtrzymują przepływ impulsów elektrycznych w ciele, konieczny do poprawnej pracy mięśnia sercowego. Dodatkowo wysoka zawartość potasu i niska zawartość sodu przeciwdziałają wysokiemu ciśnieniu krwi.

Banany poprawiają humor

Banany mogą być pomocne w zwalczaniu depresji ze względu na wysoki poziom tryptofanu, który organizm przekształca w serotoninę (pot. „hormon szczęścia”). Dodatkowo zawarta w nich witamina B6 poprawia sen a magnez pozwala zrelaksować się mięśniom.

Banany poprawiają trawienie

Banany są bogate w błonnik, który pomaga utrzymać poprawne funkcjonowanie układu trawiennego. Ponieważ banany są słodkie i sycące pozwalają również ograniczyć apetyt i utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi podczas ćwiczeń.

Banany poprawiają wzrok

Z pewnością nie raz słyszeliście, że najlepsza na wzrok jest marchewka, ale banany wcale nie są gorsze! Zawierają bowiem niewielką, ale znaczącą ilość witaminy A, która chroni oczy oraz poprawia widzenie. Dodatkowo, podobnie zresztą jak inne owoce, banany mogą pomóc w zapobieganiu zwyrodnieniu plamki żółtej, która odpowiada za ostrość widzenia. Znajdują się w niej bowiem najliczniejsze skupiska receptorów odpowiedzialnych za ostre widzenie.

Banany mają pozytywny wpływ na kości

Banany nie zawierają zbyt wiele wapnia ale mimo wszystko mają wpływ na wzmacnianie kości. Zgodnie z artykułem opublikowanym w Dzienniku Fizjologii i Biochemii z 2009 roku, banany zawierają mnóstwo fruktooligosacharyd. Są to węglowodany, które usprawniają środowisko bytowania dobrych bakterii trawiennych zwiększając zdolność organizmu do wchłaniania wapnia. Dodatkowo zapobiegają zaparciom.

Banany mogą chronić przed rakiem

Niektóre badania mogą sugerować, że umiarkowana konsumpcja bananów może chronić przed rakiem nerek. W 2005 roku szwedzkie badania wykazały, że kobiety, które jadły cztery do sześciu bananów na tydzień zredukowały ryzyko wystąpienia raka nerek o 40%. Jak się podejrzewa, banany mogą być skuteczne w profilaktyce raka głównie ze względu na wysoki poziom przeciw utleniających związków fenolowych.

Ryzyko zdrowotne – co za dużo to nie zdrowo…

Jedzenie umiarkowanych ilości bananów nie powoduje żadnych, znanych efektów ubocznych. Jakkolwiek jedzenie tych owoców w nadmiarze może powodować bóle głowy i senność. Dolegliwości te są powodowanie przez wysoką zawartość tryptofanu, magnez oraz zawarte w nich aminokwasy, które rozszerzają naczynia krwionośne.

Należy także pamiętać, że banany są słodkie, dlatego nie zapominajmy o odpowiedniej higienie zębów, gdyż zawarte w nich cukry mogą prowadzić do próchnicy. Banany nie zawierają również wystarczającej ilości tłuszczu i białka aby mogły samodzielnie stanowić zdrowy i zbilansowany posiłek lub efektywną przekąskę po treningu.

Jedzenie zbyt dużych ilości bananów może być więc ryzykowne. Spożycie ilości idącej w dziesiątki bananów na dzień może powodować ryzyko wystąpienia zbyt wysokich poziomów witamin i minerałów w organizmie.

Nadmierna ilość potasu może prowadzić do hiperkaliemii, która charakteryzuje się słabością mięśni, czasowym porażeniem oraz nieregularnym biciem serca. To może mieć poważne konsekwencje zdrowotne – ale aby objawy hiperkaliemii mogły wystąpić, należałoby zjeść około 43 bananów w bardzo krótkim czasie.

Warto także zauważyć, że spożywanie więcej niż 500 miligramów witaminy B6 dziennie może potencjalnie prowadzić do uszkodzenia nerwów w rękach i nogach. Jednak aby osiągnąć ten poziom witaminy B6 w organizmie trzeba by zjeść tysiące bananów.

Czy skórka banana jest trująca?

Okazuje się, że największym ryzykiem związanym ze skórką od banana jest pośliźniecie się na niej. Skórki bananów nie są trujące. W rzeczywistości są jadalne i mają mnóstwo składników odżywczych. Skórki banana są spożywane wielu miejscach na świecie, chociaż nie jest to powszechne na zachodzie.

Skórka zawiera wysokie ilości witaminy B6 i B12. Podobnie jak sam banan zawiera również magnez, potas oraz pewne włóka i białka. Znajdują się w niej także różne związki bioaktywne takie jak polifenole, karotenoidy i inne. Ważne jest jednak, aby dokładnie umyć banany przed jedzeniem z uwagi na pestycydy, które mogły być stosowane w ich hodowli.

Skórki bananów są zazwyczaj podawane gotowane lub smażone, chociaż mogą być spożywane również na surowo bądź zmiksowane w blenderze. Nie są jednak tak słodkie i smaczne jak sam banan.

Czy końcówki bananów są trujące?

Nie. To mit wyssany z palca. Nie wiadomo dokładnie jakie jest jego źródło ale naukowcy i dietetycy zgodnie twierdzą, że banany są owocami całkowicie bezpiecznymi. Nie zmienia to jednak faktu, że czujemy przed bananem pewnego rodzaju lęk. Niepotrzebnie.

Ciekawostki związane z bananami

  • Banany prawdopodobnie są pierwszym, uprawnym owocem na świecie. Archeolodzy znaleźli dowody uprawy bananów w Nowej Gwinei już w 8000 rpne.
  • Banany są produkowane głównie w obszarach tropikalnych i pod tropikalnych Afryki, Azji i obu Ameryk. Ich plantacje znajdziemy również na wyspach kanaryjskich oraz w Australii.
  • Banany nie rosną na drzewach! Banan jest sklasyfikowany jako drzewo podobne, wieloletnie zioło, a sam banan uważany jest za jagody.
  • Związek odpowiedzialny za smak banana jest bardzo zbliżony do feromonów, które pobudzają pszczoły do ataku. Lepiej nie rzucać skórki od banana w okolice ula…
  • Sok z banana jest jednym z najbardziej lepkich soków, a jego usunięcie z ubrania jest praktycznie niemożliwe.
  • Prawie wszystkie banany sprzedawane w sklepach są klonowane z jednej odmiany banana, która ma swoje korzenie w Azji południowo-wschodniej.
  • Istnieje co najmniej 70 gatunków banana o nazwach zweryfikowanych i zaakceptowanych.
  • Dzikie banany rosną w całej Azji południowo-wschodniej, ale w większości są niejadalne dla ludzi ponieważ zawierają twarde nasiona.
  • Zdecydowana większość bananów dziś uprawianych jest hodowana na potrzeby rolników oraz społeczności lokalnej. Tylko ok. 15 procent światowej produkcji owoców jest uprawiana na eksport.
  • Indie są największym producentem bananów na świecie, który odpowiada za 23 procent całkowitej produkcji bananów.

Sprawdź ile kalorii ma banan

 

(Visited 11 790 times, 20 visits today)
Add to Favourites