Gdy mowa o najważniejszych pierwiastkach koniecznych naszym organizmom do życia, często skupiamy się głównie na żelazie oraz wapniu. Tymczasem do prawidłowego funkcjonowania potrzebne jest znacznie więcej pierwiastków. Należy do nich między innymi niedoceniany często chrom. Jest on składnikiem wielu suplementów wspomagających odchudzanie, choć nie tylko osoby pragnące zrzucić zbędne kilogramy powinny się nim bliżej zainteresować.
Rola chromu w organizmie
Chrom jest tak ważny przede wszystkim dlatego, że wzmacnia działanie insuliny odpowiadającej za transport glukozy do każdej komórki organizmu. Niedobory chromu przyczyniają się zatem do zbyt małego wydzielania insuliny, przez do glukoza zamiast trafiać do komórek zaczyna się odkładać, a organizm domaga się coraz większych jej dawek (często w postaci słodyczy). Może to prowadzić do otyłości czy nawet cukrzycy. Gdy natomiast poziom pierwiastka jest w normie, nie ma się co martwić o wilczy apetyt! Chrom pomaga również w spalaniu tłuszczów oraz regulacji poziomu cholesterolu, a także łagodzi bóle głowy oraz… uspokaja.
Źródła chromu w codziennej diecie
Pewne pokarmy są bogatsze w chrom niż inne. Jako najlepsze źródła tego pierwiastka poleca się:
- drożdże,
- pełnoziarniste pieczywo,
- mięso, przede wszystkim drobiowe oraz podroby,
- owoce morza,
- orzechy.
Suplementacja chromu
Ze względu na to, że chrom występuje w pożywieniu w śladowych ilościach (co jest spowodowane wysokim stopniem przetworzenia żywności), warto pomyśleć o uzupełnianiu go za pomocą suplementów diety. Zwłaszcza osoby dbające o linię i odchudzające się powinny rozważyć suplementację. Chorującym na schorzenia nerek czy też układu pokarmowego również by się to przydało… Natomiast kobietom ciężarnym oraz karmiącym, a także chorym na cukrzycę nie zaleca się przyjmowania chromu w postaci suplementów.
Jak suplementować chrom, aby było to nie tylko skuteczne, lecz również w pełni bezpieczne? Wystarczy stosować się do zaleceń podanych przez producenta. Jeżeli nie ma takiej informacji na opakowaniu, należy wiedzieć, że optymalna dzienna dawka oscyluje pomiędzy 50 a 200 mg. Chrom warto przyjmować z żywnością bogatą w witaminę C, gdyż wtedy jest lepiej wykorzystywany.