- Porcje: 2 porcje
Nutrition facts (per portion)
- Calories: 120 na porcję
- Carbohydrate Content: 5g
- Fat Content: 3,7g
- Protein Content: 21,8g
Grilowana pierś kurczaka z cebulką
Danie szybkie i proste w przygotowaniu a do tego również tanie.
Składniki
- Filet z piersi kurczaka - 400g
- Czosnek - 2 ząbki
- Cebula - 1 mała
- Sól
- Pieprz
- Tymianek
- Oregano
- Papryka słodka
Instrukcje
- Filet z piersi kurczaka dokładnie umyć i oczyścić ze zbędnych elementów.
- Rozdzielić na dwie połówki, każdą połówkę naciąć wzdłuż, starając się nie przeciąć filetu.
- Rozgnieść czosnek, doprawić według uznania solą, pieprzem, tymiankiem i papryką.
- Wetrzeć czosnek i przyprawy w mięso a następnie odstawić do lodówki na 1-2 godziny, aby mięso nabrało aromatu.
- Rozgrzać piekarnik na funkcji grilla z termoobiegiem do 170 stopni.
- We wcześniej przygotowane w mięsie kieszonki ułożyć gęsto posiekaną cebulkę.
- Całość delikatnie obsypać oregano.
- Gdy piekarnik się rozgrzeje, umieścić mięso na ruszcie i piec przez 30-35 minut.
Przygotowując mięso w piekarniku warto podłożyć coś na dół piekarnika, aby pocące się mięso nie narobiło zbytniego bałaganu. Jednocześnie jeżeli ktoś preferuje bardziej pikantne dania, można dodać papryki chili lub nieco więcej pieprzu.
(Visited 3 268 times, 5 visits today)
Add to Favourites
Wygląda bardzo pysznie! 😀 Można wiedzieć ile ma kcal, białka, tłuszczy i węglowodanów?
Na porcję: 120 kcal, Węglowodany: 5g, Tłuszcz: 3,7g, Białko: 21,8g
Super przepis! Uwielbiam takie które są proste tanie i szybkie, ale tez bardzo smaczne! Idealnie na moją studencką kieszeń. 😀