Nadmiar cukru w diecie może powodować szereg problemów zdrowotnych, jednak najnowsze badania wykazały, że może doprowadzić również do przedwczesnej śmierci.
Według naukowców z Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC), zbyt duża ilość cukru znajdującego się w popularnych napojach, słodyczach, ciasteczkach i ciastach może znacznie zwiększać ryzyko śmierci z powodu chorób serca.
Jak podano w amerykańskim dzienniku:
W Stanach Zjednoczonych w 2010 roku średnie spożycie kalorii przez osoby dorosłe na dzień, w 15% pochodziło z cukru, czyli przy diecie zawierającej około 2000 kalorii, aż 300 kalorii pochodziło z nadmiarowego cukru. Amerykańskie Stowarzyszenie Zdrowia zaleca spożywanie nie więcej niż 100 kalorii pochodzących z cukru na dzień, czyli około 6 łyżeczek.
Naturalnie występujące cukry to nie problem
Jedna puszka zwykłej Coli zawiera około 140 kalorii pochodzących z dodatku cukru, czyli około 7% dziennego zapotrzebowania na kalorie osoby dorosłej. Przetworzone produkty spożywcze często zawierają dużą ilość cukrów takich jak: cukier stołowy, cukier brązowy, syrop kukurydziany o dużej zawartości fruktozy, syrop klonowy, miód, melasa i inne kaloryczne substancje słodzące. Rzadko kiedy zawierają cukry naturalnie występujące w owocach, sokach owocowych, mleku, czy produktach mlecznych.
Otyłość, wysokie ciśnienie krwi, cukrzyca typu 2, ryzyko udaru mózgu i choroby serca we wcześniejszych badaniach zostały połączone z wysokim spożyciem cukru i wykazały, że całkowite spożycie cukru ma duży wpływ na choroby układu krążenia prowadzące do śmierci.
Dwa razy większe ryzyko!
Według ustaleń instytutu JAMA Internal Medicine, ci, którzy spożywają więcej niż 21% kalorii na dzień pochodzących z dodatku cukru, są narażeni na dwa razy większe ryzyko zgonu z powodu chorób serca niż ci, którzy spożywają mniej niż 10% kalorii dziennie pochodzących z cukru.
Oznacza to, że jeśli jesteś na diecie, według której spożywasz 2000 kalorii na dobę i 21% z tych kalorii pochodzi z dodatku cukru, to jest to aż 420 kalorii, które pozyskujesz z tego źródła. Jest to mniej więcej równoważne z trzema puszkami Coli spożywanymi dziennie.
Wyniki badań były zgodne we wszystkich grupach wiekowych, płci, wagi, zwyczajów żywieniowych i aktywności fizycznej.