- Wynik: 2 porcje
- Czas przygotowania: ok. 15 minutminuty
- Porcje: 2 porcje
Nutrition facts (per portion)
- Calories: 320
- Carbohydrate Content: 8 g
- Fat Content: 11 g
- Protein Content: 45 g
- Saturated Fat Content: 5 g
- Serving Size: 1 porcja (270 g)
- Unsaturated Fat Content: 4,5 g
Sałatka ze szpinakiem, kurczakiem i pestkami granatu
Przepyszna sałatka na każdą okazję. Idealna nie tylko jako danie główne ale również jako szybkie rozwiązanie gdy zjawią się goście. Prosta i efektowna a przy tym bogata w witaminy i białko.
Składniki
- owoc granatu - średniej wielkości
- pierś z kurczaka - 300 g
- masło - 15 g (łyżka stołowa)
- szpinak młody - 125 g
- pieprz
- sól
Instrukcje
- Kroimy pierś z kurczaka na kawałki - według uznania.
- Rozgrzewamy masło na patelni.
- Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy mięso i smażymy do zarumienienia. Przyprawiamy solą i pieprzem według uznania.
- Wykładamy mięso na szpinak i polewamy pozostałym sosem.
- Ostrożnie wybieramy pestki owoca granatu i posypujemy nimi sałatkę.
Porada: Aby obniżyć kaloryczność potrawy sugerujemy smażenie bez wykorzystania tłuszczu. W początkowym okresie smażenia, można podlać mięso wodą aby nie przywierało.
Porada: Do przyprawiania kurczaka sugerujemy pieprz grubo i świeżo zmielony.
Porada: Sałatkę znakomicie wzbogacą również prażone pestki słonecznika lub/i dyni.
(Visited 3 275 times, 13 visits today)
Add to Favourites